TL-lamp verdwijnt vanaf 25 augustus!

14 août 2023
Particulier Professionnelle LED éclairage
Verbod

TL-lamp verdwijnt vanaf 25 augustus en verlichting heeft nieuw energielabel

De EU streeft ernaar energieverslindende lampen zo veel mogelijk te bannen. Een nieuwe verordening bepaalt daarom dat heel wat lampen met hoger energieverbruik of schadelijke stoffen vanaf 25 augustus 2023 niet meer mogen worden gebruikt.

Productie van TL-lampen en compact fluorescentielampen sinds februari 2023 gestopt.

In het voorjaar van 2022 kreeg bijlage III van de RoHS-richtlijn (Restriction of Hazardous Substances) van de EU een belangrijke herziening. Die herziening houdt namelijk een inperking in van schadelijke stoffen zoals lood en kwik. De concrete impact voor onze werking is dat oude bekende als de T5 en T8-fluorescentielampen, CFLni-lampen (compacte fluorescentielampen met insteekvoet), halogeenlampjes G4, GY6.35 en G9, en minderbekende UV-C-lampen (desinfectielamp) en HPD-lampen worden uitgefaseerd.

Sinds februari van dit jaar is al de productie van TL-lampen en compact fluorescentielampen (CFL) gestopt en de verkoop zal dus ook binnenkort worden beëindigd. De data waarop elk type lamp wordt stopgezet, vind je in de onderstaande tabel. Bestaande voorraden mogen na deze data wel nog worden verkocht en gebruikt.

Schermafbeelding 2023 08 14 om 11 16 17

Efficiënte leds ter vervanging

Voor de meeste van bovenstaande lamptypes bestaan er efficiënte leds ter vervanging. Die hebben meestal een langere levensduur en zijn dus beter voor het milieu. Bij lampen met afzonderlijke voorschakelapparatuur (VSA) zoals de CFLni-lampen, verbruikt de oude VSA echter meer energie dan een nieuwe led-armatuur. Denk dus zeker goed na of je enkel de lamp of ook de armatuur vervangt.

Ons aanbod is ook ruim:

1. Compacte led lampen: https://portal.project-zero.be...

2. Led tubes: T8 / T5: https://portal.project-zero.be...

3. Led steeklampjes G4/G9: https://portal.project-zero.be...


Aussi intéressant

Septemberverklaring2

Septemberverklaring van de Vlaamse Regering

29 sept. 2023
Particulier Panneaux solaires Professionnelle

De aandachtspunten ivm zonnepanelen? 1. Maak nu nog gebruik van de tijdelijke 6% BTW-regeling, want vanaf 2024 stijgt de BTW op zonnepanelen terug naar 21% BTW voor woningen jonger dan 10jaar. 2....