Het verbod op fluorescerende verlichting en de voordelen van LED.

29 jun. 2023
Particulier Professioneel Verlichting
LED4

Het verbod op fluorescerende verlichting.

De Europese Unie (EU) heeft recentelijk een verbod op fluorescerende verlichting, ook bekend als TL-lampen, ingevoerd. Dit verbod is bedoeld om de overgang naar energiezuiniger en milieuvriendelijker alternatieven te bevorderen. Fluorescerende verlichting bevat namelijk kwik, een giftige stof die schadelijk is voor zowel het milieu als de gezondheid. Door het verbod worden producenten gedwongen om zich te richten op duurzamere verlichtingsoplossingen, met LED-verlichting als belangrijkste alternatief.

Het einde van de fluorescentielampen in 3 fases:

1. Compacte fluorescentielampen (CFLni) - spaarlampen in de volksmond (Verbod sedert 25 februari 2023)
2. Lineaire fluorescentielampen - TL lampen (T5 en T8) (verbod vanaf 25 augustus 2023)
3. Halogeen lampen - G4, G9 en GY6.35 (verbod vanaf 1 september 2023)

Verbod

Uiteraard biedt Project Zero ook de Retrofit oplossingen aan:

Onze Retrofit-oplossingen:

1. Compacte led lampen: https://portal.project-zero.be...

2. Led tubes: T8 / T5: https://portal.project-zero.be...

3. Led steeklampjes G4/G9: https://portal.project-zero.be...

LED-verlichting biedt talrijke voordelen ten opzichte van fluorescerende verlichting.

Ten eerste zijn LED-lampen aanzienlijk energiezuiniger. Ze verbruiken tot 80% minder energie dan traditionele verlichting, waardoor ze een aanzienlijke besparing opleveren op de energierekening. Daarnaast gaan LED-lampen veel langer mee dan fluorescerende lampen. Een LED-lamp kan tot wel 25 keer langer meegaan, waardoor de vervangingsfrequentie aanzienlijk wordt verminderd en de onderhoudskosten worden verlaagd.

Een ander belangrijk voordeel van LED-verlichting is dat het direct op volle sterkte kan branden, in tegenstelling tot fluorescerende verlichting die vaak een opwarmtijd nodig heeft. Dit maakt LED-verlichting ideaal voor ruimtes waar direct helder licht gewenst is, zoals kantoren en winkels.

Bovendien is LED-verlichting verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, waardoor het mogelijk is om de sfeer en ambiance van een ruimte aan te passen. Of het nu gaat om warm wit licht voor een gezellige sfeer in een restaurant of helder wit licht voor een optimale werkplekverlichting, LED biedt flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

LED6

Conclusie!

Tot slot zijn LED-lampen vrij van schadelijke stoffen zoals kwik, waardoor ze milieuvriendelijker zijn. Dit draagt bij aan een schonere en gezondere leefomgeving.

Het verbod op fluorescerende verlichting binnen de EU heeft de weg vrijgemaakt voor de snellere omschakeling naar LED.

LED5

Ook interessant

Septemberverklaring2

Septemberverklaring van de Vlaamse Regering

29 sep. 2023
Particulier Zonnepanelen Professioneel

De aandachtspunten ivm zonnepanelen? 1. Maak nu nog gebruik van de tijdelijke 6% BTW-regeling, want vanaf 2024 stijgt de BTW op zonnepanelen terug naar 21% BTW voor woningen jonger dan 10jaar. 2....