Wat zijn de voordelen van N-type TOPCon zonnepanelen?

16 jun. 2023
Particulier Zonnepanelen Professioneel
Afbeelding3

N-type zonnepanelen bieden ten opzichte van de conventionele P-type zonnepanelen verschillende voordelen.

Het voornaamste voordeel van N-typepanelen is de lagere gevoeligheid voor LID, oftewel Light Induced Degradation. Dit betekent dat het rendement van zonnepanelen onder invloed van licht in de loop van jaren langzaam afneemt.

Technologie: TOPCon zonnepanelen

n-type TOPCon zonnepanelen die niet alleen efficiënt zijn, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Met geavanceerde cel technologie en een elegant ontwerp bieden deze panelen een perfecte combinatie van prestaties en stijl.

Afbeelding2

Wat zijn de voordelen van N-type TOPCon zonnepanelen?

N-type zonnepanelen bieden ten opzichte van de conventionele P-type zonnepanelen verschillende voordelen. Ze leveren meer vermogen per vierkante meter, werken efficiënter bij verschillende lichtomstandigheden en degraderen minder. Daarnaast presteert een N-type zonnepaneel beter bij zowel warm weer als bij bewolkt weer.

  1. Meer vermogen per vierkante meter
  2. Minder degradatie
  3. Meer efficiëntie

Verschil tussen N-type en P-type?

De meest gangbare zonnepanelen zijn gemaakt van kristallijn siliciumcellen. Deze kunnen voorzien zijn van een P-type halfgeleider of van een N-type halfgeleider. Bij P-type cellen is een ander materiaal, zoals fosfor, aan het silicium toegevoegd dat één elektron minder bevat, waardoor een positieve (p) lading ontstaat.

Overstappen van P-type naar N-type zonnepanelen?

Door massaproductie en concurrentie tussen fabrikanten zijn zonnepanelen prijstechnisch steeds aantrekkelijker geworden. Voortdurend zijn fabrikanten bezig met het verbeteren van het rendement, terwijl ze tegelijkertijd letten op de kosten van het productieproces.

Fabrikanten zullen gaan overstappen van P-type naar N-type zonnepanelen. Deze transitie is vergelijkbaar met de overgang van P-type SI naar P-type SI PERC. Productielijnen zullen worden omgebouwd en geschikt worden gemaakt voor dit nieuwe type zonnepanelen.


Ook interessant

Septemberverklaring2

Septemberverklaring van de Vlaamse Regering

29 sep. 2023
Particulier Zonnepanelen Professioneel

De aandachtspunten ivm zonnepanelen? 1. Maak nu nog gebruik van de tijdelijke 6% BTW-regeling, want vanaf 2024 stijgt de BTW op zonnepanelen terug naar 21% BTW voor woningen jonger dan 10jaar. 2....