Jumpsky

31 mei 2022
Professioneel
Jumpsky PO ZONDER5

Een dak met beperkte draagkracht en toch zonnepanelen? Het kan!

Met de gratis energie van de zon is een bezoek aan trampolinepark Jumpsky in Lochristi nog plezanter. Om maximaal op hernieuwbare energie te werken, plaatsten de eigenaars 500 zonnepanelen op het dak. Geen evidentie, gezien de beperkte draagkracht op de bestaande dakbedekking. De Esdec FlatFix-structuur bood de oplossing.

Het trampolinepark in Lochristi is een van de grootste in Europa. Een indrukwekkende hal vol trampolines, valmatten en heel wat spelelementen, verbruikt natuurlijk wel wat energie. Voortaan komt die grotendeels van de zon. “De keuze viel op panelen van Eurener, een Europese producent die zijn strepen ondertussen al heeft verdiend”, zegt installateur Jeroen Smet van JS Elektro Services uit Temse. De panelen meten 2.015 x 1.002 x 40 mm en leveren een vermogen van 410 Wp. De 2 omvormers van SMA hebben een vermogen van 110 kW.

Schermafbeelding 2022 06 09 om 15 32 26

Modulair lichtgewicht als oplossing

De grote panelen leveren meer vermogen per m². Er moesten dus in aantal minder zonnepanelen komen en dat was mooi meegenomen, gezien de beperkingen in de draagkracht van de dakbedekking. Die was recent vernieuwd, maar de draagkracht qua gewicht per m² kende toch nog zijn limieten.

Het was dus zaak een slim en betrouwbaar montagesysteem vinden dat dit euvel van de baan hielp. Esdec had het antwoord in zijn gamma. Het sterke en lichte montagesysteem FlatFix beperkte het te dragen gewicht. De snelle, vlotte installatie was mooi meegenomen.

Naast het gewicht heeft de Esdec FlatFix nog voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • een compleet modulair systeem
  • aerodynamisch design
  • voor een enkele of een duale opstelling
  • unieke thermische ontkoppeling
  • geschikt voor grote panelen (1.150 x 2.190 mm)
  • gebruiksvriendelijk kliksysteem voor snelle, eenvoudige en veilige montage
Jumpsky PO ZONDER3

Oost-west opstelling voor optimaal rendement

De 500 Eurener-panelen werden in een oost-west-opstelling op de Esdec FlatFix gemonteerd. Een doordachte keuze, legt Jeroen Smet uit: “Bij dit soort opstelling renderen de zonnepanelen zowel op het westen als op het oosten gemiddeld 90 %. Er is dus geen moment met maximale werking, maar deze oriëntatie geeft wel een optimale energieverdeling doorheen de dag. Voor een trampolinepark, dat overdag een continue verbruiksstroom heeft, is dat een ideaal scenario. Het liet ons ook toe een kleinere omvormer te kiezen en dat is voor de klant altijd interessanter.”

Jumpsky PO ZONDER2

Ook de sprong vooruit wagen?